Stavaný sporák vám umožní prípravu znamenitých pokrmov, bude ozdobou vašej kuchyne a popri tom vám rýchlo dodá teplo a dobrú atmosféru.
Výhody stavaného sporáka:
1. Spojenie viacerých funkcií
Aj keď je sporák prednostne určený k tepelnému spracovaniu potravín, zároveň dobre poslúži ako univerzálne vykurovacie či sušiace teleso.
2. Príprava výborných jedál teplom z ohňa
Na sporáku sa dajú uvariť a upiecť jedlá, ktoré budú mať jedinečnú chuť vďaka vlastnostiam ohňa. Povestné sú najmä koláče „starých materí“ upečené v trúbach klasických sporákov.
3. Rýchle teplo
Po zakúrení v sporáku sa veľmi rýchlo vyhreje veľká kovová varná plocha, ktorá je priamo nad plameňmi a ktorá následne vydáva teplo. Pomerne rýchlo sa zohreje aj pečiaca trúba, ktorá keď je otvorená slúži ako teplovzdušný výmenník.
4. Určitá akumulácia tepla
V plášti sporáka dochádza k akumulácii tepla, ktoré je vydávané ešte určitý čas po vyhasnutí v sporáku (obyčajne 2 – 6 hodín). Táto doba je závislá od konštrukcie sporáka – najlepšie akumulačné vlastnosti majú kachľové sporáky a sporáky postavené zo šamotových tehál.
5. Dlhá životnosť
Dobre postavený sporák pri správnej prevádzke vydrží aj niekoľko desiatok rokov - najväčšiu životnosť majú kachľové sporáky. Sporák si vyžaduje občasnú údržbu a niektoré časti sa dajú zvyčajne pomerne jednoducho vymeniť (varné pláty, pečiaca trúba).
6. Jedinečnosť
Sporáky sú zhotovené podľa individuálnych požiadaviek zákazníka a podľa priestorových možností. Je možné si vybrať z mnohých tvarov a farieb kachlíc, viacerých druhov dvierok a spôsobov prevedenia.
autor:
Mgr. Róbert Kopilec
kachliar