Stavaná kachľová pec vám poskytne príjemné teplo a krásne dotvorí váš domov.
Výhody kachlí:
1. Príjemné a zdravé sálavé teplo
Kachle majú schopnosť naakumulovať (nazhromaždiť) veľké množstvo tepla z ohňa a horúceho dymu a potom ho pomaly uvoľňujú do priestoru. Toto teplo vydávajú najmä sálaním (vyžarovaním), ktoré je veľmi podobné slnečnému žiareniu. Sálaním sa ohrievajú hlavne predmety, teda aj ľudské telo, menej vzduch. Výsledkom je príjemný pocit tepla, aj keď vzduch nie je nepríjemne horúci. Veľkou výhodou kachlí je, že pri ich prevádzke nedochádza k víreniu vzduchu a spaľovaniu prachových častíc vo vzduchu, čo je vhodné najmä pre alergikov a ľudí s chorobami dýchacích ciest.
2. Nízka povrchová teplota
Povrchové keramické časti kachlí sa zahrievajú len na relatívne nízke teploty 40 – 100 °C a vydávajú príjemné mäkké teplo.
3. Rovnomerné rozloženie teplôt
Pri kúrení v kachliach sa predmety a vzduch v ich okolí rovnomerne ohrievajú a nedochádza k veľkým rozdielom medzi teplotou vzduchu pri podlahe a pri povale tak, ako je to bežné napríklad pri teplovzdušných kozuboch (krboch).
4. Dlhý interval prikladania
V kachliach sa kúri každých 8 až 24 hodín, pričom aj v obdobiach medzi kúreniami kachle vydávajú teplo. V praxi to znamená, že napríklad v kachliach kúrite iba 2 hodiny ráno a 2 hodiny večer a kachle dostatočne hrejú po celý deň.
5. Vysoká účinnosť
V kachliach sa dosahuje účinnosť spaľovania 75 až 85% (záleží od druhu a prevedenia kachlí, od kvality paliva a od spôsobu kúrenia).
6. Dlhá životnosť
Kachle pri správnej prevádzke vydržia slúžiť niekoľko desiatok rokov. A naviac - pokiaľ sú zhotovené tradičnou technológiou "na hlinu" - dajú sa v prípade poškodenia rozobrať a znovu postaviť a tým sa predĺži aj ich životnosť.
7. Jedinečnosť
Kachle sú zhotovené podľa individuálnych požiadaviek zákazníka a podľa priestorových možností a tepelných potrieb daného priestoru. Je možné si vybrať z mnohých tvarov a farieb kachlíc, viacerých druhov dvierok a spôsobov prevedenia. To umožňuje vytvoriť pre každého zákazníkaskutočný originál.
Nevýhody kachlí:
1. Dlhý nábeh
Kachle začnú dobre hriať až po určitej dobe od prvého zakúrenia, pretože sa musia najprv „naakumulovať“. Doba nábehu je rôzna podľa prevedenia a veľkosti kachieľ a podľa toho, či kachle obsahujú aj časti, ktoré sa rýchlo zohrejú (kovová rúra do komína, teplovzdušný výmenník). Toto obmedzenie kachieľ je ale kompenzované tým, že po poslednom zakúrení sú kachle ešte dlhý čas teplé.
2. Veľká hmotnosť
Kachle obsahujú veľké množstvo akumulačného materiálu (kachlice, šamot), ktorý má veľkú váhu. Kachle zvyčajne vážia od 500 do 2000 kg a preto je potrebné vopred zabezpečiť dostatočnú nosnosť podkladu.
3. Obmedzené rozvedenie tepla
Pri kachliach nie je možné rozviesť teplo do vzdialenejších priestorov prostredníctvom teplovzdušných rozvodov tak, ako sa to niekedy používa pri kozuboch (krboch). Táto nevýhoda sa dá v niektorých prípadoch zmierniť tým, že sa kachle vybudujú tak, že cez stenu prechádzajú do viacerých miestností.
autor:
Mgr. Róbert Kopilec
kachliar